EMERGENCY 2016

16.05.2016 19:29

  Za velmi příjemného počasí, se v sobotu 7.5 2016 část naší jednotky zúčastnila instrukčně-metodického zaměstnání EMERGENCY 2016. Instruktoři školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně připravili pro JPO z Adamova,Doubravice,Holešína,Jestřebí a Rájce celodenní taktické cvičení sestavené z devíti různých situací,které nás mohou při naší dobrovolné činnosti potkat. Plán cvičení byl pro jednotky 3+1. Poplach byl zpočátku vyhlašován pomocí SMS jak tomu bývá i v reálu,ale pro technickou náročnost se odpoledne vyhlašoval ústním pokynem instruktora k vysílaným jednotkám.Požár nízké budovy s osobou v okně prvního patra volající o pomoc,asistovaná resuscitace přes zavřené dveře pokoje,Vyproštění a ošetření osoby po pádu do podzemních prostor,další požár nízké budovy s osobou uvězněnou v místnosti,záchrana tonoucího po pádu z výšky do vody,spadlý strom na vozovce a osoba poraněná na noze se silným krvácením,dopravní nehoda s dvěma poraněními a požárem auta,to byli situace ke kterým jsme vyjížděli a podle svých znalostí a vybavení je řešili.K většině případů spolu s námi vyjížděla i lépe vybavená jednotka a situaci jsme podle možností řešili společně.

    Manipulace s raněným,přesun na lehátko či použití vakuové matrace proběhlo metodicky.Vše nám bylo perfektně vysvětleno,ukázáno, a sami jsme si to i vyzkoušeli. Stejně jako základy použití polohovacího opasku,několik typů uzlů kterými se můžeme uvázat a pomocí opasku v rámci sebezáchrany z nebezpečného místa slanit pokud není jiná bezpečná cesta.I zde jsme měli možnost praktického vyzkoušení včetně slanění z okna prvního patra.

   Cílem cvičení bylo především instruovat členy jednotek jak správně postupovat při řešení mimořádných událostí,které nás mohou potkat i v běžném životě.Přístup instruktorů byl velice profesionální,metodický a laskavý.Pro naši JPO 5 byl celý den velkým přínosem a vážíme si možnosti se jich účastnit.